Žena je planina

Žena i planina imaju toliko toga zajedničkog. U pitanju je isti princip života, koji, ako se razumije, može donijeti i muškarcima i ženama mnogo više radosti i sreće u životu, posebno u vezama.

0
32332
Designed by Freepik

Postoji jedan kliše, kome rado pribjegavaju i muškarci ali i žene: ženu treba iznova i iznova osvajati! Ne samo da bi je na taj način zadržali, već i da bi ona osjetila da je uvažena, voljena, da bi mogla voditi srećniji i ispunjeniji život.

Ali, upravo ovaj kliše je razlog mnogih razočarenja i nesretnih veza i bolnih raskida. Jednom mi je prišao jedan kolega na poslu i rekao mi: “Sjećaš se one djevojke koja je bila na mom kursu? Sve sam savršeno odradio, osvojio sam je kao po nekom upustvu iz knjige!” Nedugo posle toga, djevojka koja je bila na nekom od naših kurseva koje je moja firma organizovala, udala se za mog kolegu, dobili su divnu djevojčicu i ubrzo – razveli. Ona je bila duboko razočarana sa njim kao sa čovjekom, partnerom. Bila je osvojena, ali  i duboko povrijeđena.

Postoji jedan kliše, kome rado pribjegavaju i muškarci ali i žene: “ženu treba iznova i iznova osvajati!”

Vratio bih se na trenutak, sa ovog tužnog primjera, na planinu. Sigurno ste čitali, gotovo svakodnevno, u novinskim i portalskim naslovima rečenicu: “Crnogorski planinar osvojio krov Evrope!” “Naš planinar ukrotio najvisočiji vrh Afrike!” i druge, istovjetne. Sigurno ste u ovim naslovima primjetili uspjeh, postizanje cilja pa, ako baš hoćete i slavu.

Ali, ono što ćete čuti od svakog pravog planinara je nešto što nećete pronaći u novinskim tekstovima: Planina se ne osvaja. Planina se pohodi!

Na osnovu ove izjave, možete prepoznati pravog planinara, istinskog ljubitelja i poznavaoca planine. Ostali su početnici, zanesenjaci, slavoljubivi, avanturisti – gordi i prepuni sebe i svog ja…

Iznenadili bi se kolika je veza između ovo dvoje: planinara i planine – muškarca i žene. Zamislite na trenutak da je žena planina! A da je muškarac planinar. Upitan, zbog čega odlazi u planinu, jedan čuveni alpinista je odgovorio: “Zato što su planine tu.”

Upravo zato što su tu, žene i muškarci privlače jedni druge. Tako jednostavno i prirodno. Postoje najmanje tri glavna načina kojima se ta privlačnost pretvara u akciju.

Designed by Freepik

Zavođenje

I muškarci i žene su isti kada je zavođenje u pitanju. I jedni i drugi se trude da onu drugu stranu očaraju, zavedu koristeći svoju inteligenciju, šarm, govor tijela, odjeću, status, snagu, moć… igra je gotovo beskonačna i vječita inspiracija posebno za umjetnike i njihova djela. Umjetnost zavođenja opisana je na bezbrojnim stranicama knjiga, čuvenim i manje čuvenim filmovima, oslikana na platnima velikih i malih slikara…

Zavesti najblaže znači: “skrenuti sa puta”. Zavođenje je uvijek privlačno, uzbudljivo, mistično jer, i jedna i druga strane ne očekuju ništa više niti manje do toga da dožive novo uzbuđenje, avanturu, dobar provod i najčešće vezu bez ikakvih obaveza. Ispunjenu zabavom i zadovoljstvima. Zavesti ili biti zaveden, jednaka je potreba i muškarca i žene. Ipak, samo mali broj (makar javno) učestvuje u ovom “sportu” muško-ženskih odnosa. Razlog je jednostavan – većina želi nešto ozbiljnije, trajnije, sigurnije.

I upravo ovdje leži velika opasnost: neko ko želi da doživi ozbiljnu vezu, istinsku ljubav, a prepusti se čarima zavođenja – neminovno će doživjeti veliko razočarenje. Prije ili kasnije.

Osvajanje

Osvajanje podrazumijeva ciljeve, trud, uspjeh ali i pokoravanje, podjarmljivanje vlastitoj volji, uspjehu, sili… Pomislili bi da planinar koji se trudi da osvoji planinu to čini sa lakoćom. No, da bi uspio u tome, on mora da njeguje određenu ambiciju i uloži puno truda i vremena, i savlada nebrojene prepreke, kako bi ostvario svoj cilj. Istina je da nisu svi planinski vrhovi isti, iako je planina u suštini jedna. Odlazak u planinu nam još na prvi pogled otkriva da su njeni vrhovi prepuni raznolikosti: neki su gotovo nedostupni, neki su pitomi. Drugi, opet, divlji i opasni. Neki su vrhovi pravi izazov, a drugi dosadni i mučni za penjanje i boravak na njima.

Isto je i sa životom. Istina je da nisu sve žene iste, niti su svi muškarci isti. Postoje planinari (muškarci) koji se moraju pohvaliti svojim uspjehom da su osvojili neki vrh, da su ga ukrotili, pokorili vlastitoj volji i snazi. Da su upisali još jedan trijumf.

Ali, među pravim planinarima postoji još jedna uzrečica: planina se ne može osvojiti, ne može se boraviti u njenim skutima, osim ako vam to ona ne dozvoli.

Designed by Freepik

Nije li tako i sa ženom? Ma koliko se muškarac trudio da je osvoji, šarmira, zadobije njene simpatije – žene ih neće tek tako dočekati kao pobjednike u svom životu i predati im svoj srca. Razlog je jednostavan: njihove majke, sestre, bake, drugarice, koleginice – imale su slične priče, u početku pune obećanja, očekivanja, lijepih riječi i trenutaka, a koje se nisu završile nimalo slavno. Čak suprotno! Veze koje su zavšavane bolno, razočaravajuće, u grubim raskidima ili sa još gorim iskustvima.

Ali, pomislićete, ako je muškarac uložio toliki trud da bi osvojio srce svoje voljene žene, zašto je kraj takvim vezama toliko razočaravajući? Razlog je jednostavan: svaka žena, cijelog svog života, neće očekivati ništa manje od onoga što je dobila na počektu. Ona će prirodno htjeti i željeti da bude iznova i iznova osvajana, jer su to obećanja koja je od samog početka dobila od onoga koji je “osvojio njeno srce”. Ako ta osvajanja izostanu, onda veza prelazi u nepovjerenje, iz nepovjerenja u dosadu, iz dosade u neprijateljstvo.

Sa druge strane, nijedan muškarac na svijetu nema toliku energiju, volju i snagu koju bi uložio u “neprestana dokazivanja” oko jednog te istog cilja. Ono što je u početku izgledalo kao veliki izazov, kada se jednom “pokori” postaje samo još jedan ispunjen životni cilj, uspješno obavljena crtica u svesci zadataka. Od tako stečene “slave” živi se neko vrijeme, ali onda ona pada u zaborav. Takvog muškarca zadovoljiće samo novi ciljevi, novi izazovi, nova osvajanja. Ali na žalost, ne istog vrha. Već nekog drugog, čini se, izazovnijeg, mističnijeg, ljepšeg… Za muškarca je razočaravajuće to, što iza njega ostaju posljedice, podsjetnik da na prethodnom vrhu ipak nije bio tako briljatan kao što je misilio da će biti.

Osvajanje je kliše ili, još bolje, recept za razočarenje, kojem se tako lako prepuštaju gotovo svi, i muškarci i žene. Recept kojem su tako lako podlegli moj kolega i njegova učenica sa kursa iz naše grupe.

Pravi planinari tačno znaju kako boraviti u planini i biti istinski srećan. Oni imaju recept za uspjeh i, ako ih pitate šta oni rade u planini oni će vam reći: “Mi planinu ne osvajamo, mi je pohodimo!”

Pohođenje

Istinski Planinar, privučen ljepotom planine, pohodi njene vrhove sa poštovanjem. Ovaj termni je planinarima veoma blizak. Ali, šta je pohođenje? I zašto je ono toliko drugačije od zavodljivosti i osvajanja?

Pohođenje je neprestano kretanje. Kretanje u granicama vlastitih mogućnosti. Bez lažnih nada, pretenzija, nemogućih ciljeva… Planinar je tiho i neprestano zaljubljen u planinu. U njene oblike, njenu veličinu, njenu jedinstvenost. Svaki planiski vrh, bio onaj najuzbudljviji, ili onaj najdosadniji – za planinara je predmet ozbiljnog pristupa, uvažavanja. Planinar će učiniti sve da bude koliko je god moguće u zagrljaju planine, ali sa druge strane, sa istom revnošću učiniće sve da nijednim svojim postupkom ne naškodi planini. Njegova ljubav je duboka i iskrena, ali nije nametljiva.

Planinar se uvijek vraća planini. On ne može živjeti bez toga da joj se divi, da je osjeća. I dok hoda starim i poznatim stazama, one mu uvijek izgledaju drugačije. Planinar je svjestan svih opasnosti koje vladaju na vrletnim stazama planine, baš kao što bi svaki muškarac trebao da bude svjestan svih opasnosti i nestalnosti koje život, a posebno onaj u vezema, donosi.

Planina, sa druge strane, stoji nepomična, snažna, veličanstvena. Baš kao i prava žena. Nevjerovatna je ta sličnost. Za muškarca je gotovo neshvatljiva snaga i veličina kojom se jedna žena može opasati. Zato se muškarac, u naručju takve žene osjeća baš kao i planinar u planini: izgubljeno a opet, potpuno sigurno.

Planinar i planina se prožimaju. Oni ne mogu jedni bez drugih jer nerpestano odražavaju prirodni balans. Kada su zajedno oni su tako prirodna slika kojoj nijedan pogleda ne može odoljeti.

Designed by Freepik

Žena je planina. Ako je planina i ima svijest o sebi, ona zna da je niko ne može zavesti ili osvojiti. Ona zna svoj smisao. Ona je ispunjena – čak i ako njenim stazama nema nijednog koraka – nepokolebljivo i gordo stoji noseći se sa životom. Ali, žena zna da razlikuje pravog muškarca i prepušta mu svoje srce, znajući da ga on nikada neće povrijediti – baš kao što i planina otvara svoje staze istinskim planinarima. Planina zna da, iako tako moćna, postoje ljudi koji mogu narušiti njen balans, uništiti život u njoj, zaprljati sve ono što je prirodno i sveto.

Planina razlikuje nesavjesne izletnike, avanturiste, lovce – od pravih planinara. To je dar, koji bi svaka žena trebala da gaji, ne prepuštajući se varljivosti zavođenja i osvajanja. Ženi se čovjek uvijek vraća, ona je njegovo utočište, njegov izazov, strah, izvor snage, inspiracija. Čovjek je iznova i iznova pohodi baš kao što i planinar pohodi planinu: sa ljubavlju i poštovanjem. On se ne trudi da je osvaja, jer se planina ne može osvojiti.

Žena je planina. Nijedan muškarac, a posebno žena, nikada ne bi treabalo da zabrave ovu misao.

Related Images:

POSTAVI ODGOVOR

Unesiite Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovdje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.