Zašto SP magazin?

Zašto SP magazin kada je osnovna adresa mog sajta www.sasapetrovic.com?

Odgovor je u suštini jednostavan, iako nisam lako došao do njega.

Internet poslovanjem se bavim još od 2002 godine (pored marketinga koji je dugo bio moje osnovno zanimanje). Dakle, od gotovo samih početaka ove vrste poslovanja u Crnoj Gori ali i na Balkanu uopšte. Pored stalnih klijenata kojima izrađujem i održavam sajtove, zajedno sa svojom kumom pokrećem web sajt za promociju Crnogorskog turizma www.turizamcg.com. Sajt je bio namijenjen organizaciji smještaja, boravka i sadržaja za turiste koji su imali namjeru da posjete Crnu Goru. Bilo je to mnogo prije booking.com-a i sličnih, danas dominantnih sajtova u ovoj oblasti Internet Poslovanja.

Šest punih godina poslovali smo više nego uspješno, sa rekordnim posjetama i učincima, kako za turiste tako i za naše klijente.

Za čitavo to vrijeme, postojao je moj lični sajt, blog – mnogo prije nego što je popularnost blogova ovladala Internet prostorom. Iako je ovaj sajt tada bio veoma posjećen i komentarisan od strane posjetioca, ipak – kasnije se pokazalo da još uvijek nije bilo vrijeme za takve sadržaje na našim prostorima.

Onda je nastala pauza i sajt sam skinuo off-line od 2015 do 2019. godine, kada ga ponovo aktiviram. I to baš u godinama kada blogovanje doživljava procvat na našim prostorima. Ja ipak nisam bio zadovoljan sa idejom da budem dio te “trke” i takvog načina on-line pisanja. Ne zato što u njemu ima nešto loše, već prosto, morao sam da skockam još neke svoje privatne stvari, obaveze i ideje, prije nego li bih se vratio aktivaciji sajta i pisanja na njemu.

Fotografija u kojoj iznova nalazim svoju životnu priču i inspiraciju – Dječak sa crvenim šeširom – Copyright – Saša Petrović photo 2009.

Znao sam da želim nešto drugačije od običnog blog-a. Nešto što se ne bi razlikovalo po svaku cijenu od drugih, a opet, na prvom mjestu, meni donijelo zadovoljstvo dok budem radio na takvom projektu. I nadajući se da će i posjetioci pronaći nešto za sebe i svoju dušu.

U realnom svijetu sam radio u nekoliko izdavačkih kuća i ljubav prema izdavaštvu knjiga i magazinu kao medijskoj formi je ostala od početka. Sa druge strane, ja nisam novinar, niti imam pretenziju da to budem – i tu je nastao problem u organizacionom smislu: Blog je forma u kojoj se nalazim, ali ipak, ista me ne ispunjava dovoljno. Sa druge strane, forma magazina je idealna prema mojim mjerilima i potrebama, ali – ja nisam novinar.

Onda mi je došla na um jedna ideja: zašto ne bih nastavio da pišem svoj blog, ali u formi magazina? Da, to bi stvarno bilo moguće! Ideja mi se dopala, i ostalo je da odradim ostatak – dizajn i organizaciju sajta po novim pravilima – Blog Magazin! Sa temama koje okupiraju moje misli i interesovanja, a od kojih su neke više ili manje popularne.

Ali, opet, zašto SP Magazin?

Zato što sam u poslednjh nekoliko godina bukvalno tjerao sebe da razmišljam drugačije. Iako sam po prirodi veliki optimista, po prirodi sam takođe i sarkastična osoba. Iako biti sarkastičan nije nešto čime bih se ponosio, smatrao sam da su neka moja shvatanja sasvim opravdana i da pripadaju onoj vrsti sarkazma koji nazivaju “dobronamjerni sarkazam”. Ali, biti “dobronamjerno sarkastičan”, često znači i biti nemoćan. Nemoćan da se promijene upravo one stvari koje su bile predmet sarkazma. A na prvom mjestu, nemoć da se promjeni vlastiti život, navike i pogledi.

Stoga sam odlučio da počnem sa drugačijim razmišljanjem. Jednom davno sam pročitao misao koja otprilike glasi ovako:

“Često puta ponavljani postupci, stvaraju navike. A navike, kada ih jednom potpuno usvojimo i prihvatimo – grade karakter. Dobar karakter je jedina istinska vrijednost koju možemo odnijeti sa sobom u grob.”

Iz ovih razmišljanja i stavova, koji su mijenjali moje mišljenje, nastao je naslov ovog sajta SP magazin.

SP je dvojna skraćenica: SP – Saša Petrović i SP – Samo Pozitivno.

Upravo to je cilj ovog magazina, da iznosi samo i isključivo POZITIVNE tesktove, misli i ideje! Nešto što se meni samom do juče činilo nemogućim.

Planinarenje i fotografija – dva omiljena hobija – Copyright – Jovan Njegović Drndak 2009.

SP Magazin ima za cilj da posluži kao inspiracija onima koji tragaju, i kao saputnik onima koji su pronašli ono za čime su tragali. Mnoge ideje, iako po mom mišljenju – pozitivne, možda neće biti nešto sa čime ćete se slagati. No, moja otvorena namjera nije da se slažem sa vama, čitaocima ovog sajta, u svemu, već da zajedno gradimo drugačiji način razmšljanja – SAMO POZITIVAN način razmišljanja.

Ako u tome neki tekstovi budu inspirativni i za Vas, onda je misija ovog sajta potpuno ispunjena! A ako se sa nekim mislima na ovom sajtu ne slažete, vi onda razvijajte vašu vlastitu misao, ali neka i ona bude Samo Pozitivna za Vas i Vašu okolinu!

Ovo je za mene, veliki izazov! Ali, prihvatam ga sa radošću.

Zato, dobro došli i dobro ostali na stranicama SP Magazina.

Saša Petrović, 2019.

Related Images: