Wild Beauty TV spot – ljepota koja ostavlja bez daha!

Sjećanje na jedan od prvih, ozbiljno urađen TV spot za promociju Crne Gore u novijem dobu.

0
31519

U ovoj našoj Crnoj Gori, ima materijala za kritiku i pametovanje – da bi svaki filozof antičkog doba (da je, kojim slučajem danas živio među nama) razvio svoje sposobnosti zapažanja pojava u društvu i kod pojedinca, do savršenstva. Ali, s vremena na vrijeme se i kod nas pojavi nešto dobro (osim prirode koju nam je Bog dao) – pa takve stvari treba, ako ne uzdizati do nebesa, ali barem ih pohvaliti kada zaslužuju tako nešto! Ovog puta, novi spot – Montenegro Wild Beauty zaslužuje pohvalu. Punim srcem! I to zbog najmanje tri razloga:

Prvo, spot zaista ima dušu i konačno povezuje crnogorske prirodne ljepote i kulturnu i istorijsku baštinu na način koji je, ne samo moderan i tehnički besprekoran, već i vizuelno zaista atraktivan. A uz to, ovo je pravi turistički spot koji obećava, mami i nudi turistima nešto novo što vrijedi posjetiti, a onima koji već su bili naši gosti stvoriti utisak da se ovdje nešto drastično promjenjilo (mada, svi mi znamo da još nije, a kad će – ne znamo).

Drugo – (stari crnogorci bi pucali iz pištolja) – konačno neko da kršteno izgovori Montenegro, a da nema onaj bolesno-engleski prizvuk “monteNIGRO” koji je neko godinama forsirao iz samo njemu znanih razloga! Izgledalo je da je Crna Gora neka “nigro” zemlja ili, šta li već… da ne ulazim previše u dubiozu, što bi jedan moj prijatelj rekao :).

Treće – Wild Beauty. Ženski glas koji izgovara ovaj slogan je imao instrukciju (ili je to prirodno osjetila) da ga izgovori, da ne kažem “odglumi” nježno, ženstveno. Pun pogodak! Iako izgleda kao da će glas još nešto reći, umjesto toga, glasovni dio spota se naprasno prekida (ili se ima takav utisak – svjedno) – Wild Beuty je odlično interpretirano! Zašto? Zato što sam pojam Wild Beauty zapadnim strancima zvuči kao da smo “divlja zemlja” a ne zemlja “Divljih (netaknutih) ljepota”. Izgovorišvi mekano i nježno naš slogan – zapadnom čovjeku se približava pravi smisao koji neće biti pogrešno shvaćen kao do sada i biti popraćen čudnim, upitnim pogledima: WHAT the beauty???

Dakle, čestitke naručiocima posla (Vladi Crne Gore i nadležnom Ministarstvu i resorima) i realizatorima posla, a posebno mladom režiseru Gary Shore-u (www.garyshore.work), direktoru fotografije Stevie Russell-u i ostalima!

UPDATE 2019. Gary Shore je u međuvremenu postao zapažen režiser dugometražnih filmova i nebrojenih TV reklama za neke od najvećih brendova na svijetu. Režirao je film “Dracula Untold” (Drakula – neispričana priča) koji je bio jedan od blokbuster-a 2014. godine.

 

Related Images:

POSTAVI ODGOVOR

Unesiite Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovdje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.