Papagaji i ptice – ljubav iz djetinjstva

Kažu da nova interesovanja potiskuju stara kako odrastamo ili starimo. Međutim, ptice, a posebno papagaji - ostali su moja velika ljubav iz djetinjstva!

0
32740
Copyright - Saša Petrović photo 2019.

Krajem sedmog razreda osnovne škole, počelo je moje pravo putovanje kroz svijet flore i faune. Biologija je bila moj omiljeni predmet, a ptice omiljena tema. U to vrijeme nedeljnik “Zov” je bio jedini aktuelni izvor informacija iz svijeta Zoologije na prostorima bivše Jugoslavije. Gutao sam svaki broj.

Ptice, a posebno papagaji potpuno su zaokupirali moja interesovanja. U Crnoj Gori je bilo nekoliko “ptičara”, odgajivača ptica – uglavnom golubara i nekoliko njih koji si gajili kanarince. Zbog mog životnog prostora (manji stan) u kome smo živjeli majka i ja – tragao sam za ljubimcem koji bi bio dovoljno zanimljiv, a opet, i dovoljno praktičan za suživot u malom stanu.

Par papagaja Tigrica ispred kućice za gniježđenje – Copyright – Saša Petrović photo 2019.

Odabir je pao na papagaje Tigrice, malu vrstu koja osim što je živopisna i lijepa – i veoma je inteligentna. Kupio sam kavez, jednu tigricu, pa posle nekog vremena formirao par i posle nepunih godinu dana – polovina naše terase pretvorena je u letilicu 2x2x2,2 m. Ostatak terase je pretvoren u malu botaničku baštu i ostavu za stvari, alat, pribor. Nije prošlo dugo, letilica iz koje su dopirali prodorni zvukovi veselog jata papagaja Tigrica postala je atrakcija u kvartu. Iz tog vremena ostala je uspomena na “peticiju” koju je pokrenula, niko drugi do moja majka. Ona je, plašeći se da moji papagaji uznemiravaju komšije, krenula od stana do stana u našem ulazu da traži potpis od svih stanara za peticiju da se papagaji moraju ukloniti iz stana. Kao odgovor na njenu akciju, jedan broj stanara se dogovorio da dođe na jutarnju kafu i donese po jedan kilogram hrane u znak podrške za ostanak ptica!

Na žalost, iz tog perioda nemam sačuvanu nijednu fotografiju prostora – terase, u kome su boravile ptice.

Formiranje nove letilice za ptice

Tako su papagaji ostali u našem stanu sve do kraja srednje škole. A onda je došao fakultet, pa odlazak u drugu zemlju i velika pauza u držanju papagaja sve do 2014 godine, kada sam u kući u kojoj smo kao podstanari stanovali moja supruga i ja, formirao novu letilicu i jato papagaja Tigrica, Nimfi i Australijskih zebica. U početku sam mislio da sam to uradio samo zbog nekog “žala” na srećno djetinjstvo, ali sam se ubrzo uvjerio da moja ljubav iz djetinjstva prema pticama nije nimalo izgubila na svojoj vrijednosti! Čak naprotiv.

Letilica za papagaje – Copyright – Saša Petrović photo 2019.

Sledeće tri godine, ovo putovanje u čudesnom svijetu ptica bilo je nezaboravno. Shvatio sam da vrijeme koje provodim sa pticama ne samo da odmara, oplemenjuje i edukuje mene lično, već i da je letilica postala prava atrakcija za čitav kvart. Djeca iz okolnih zgrada i kuća su imala gotovo svakodnevnu rutinu da obiđu letilicu, donesu poneku jabuku, šargarepu ili uberu maslačak koji papagaji sa oduševljenjem jedu.

 

Papagaj tirgrica, plavi mužjak – Copyright – Saša Petrović photo 2019.

Sada živimo u svom stanu. Letilicu sam poklonio jednom prijatelju kao i dobar dio jata, nadajući se da će se dobro starati o njima. A ja maštam o vremenu kada ću u svojoj kući na selu formirati neka nova jata pernatih drugara!

Papagaj Tigrica – latinski Melopsittacus undulatus

Vjerovatno je da je na svijetu, pored pasa i mačaka, Tigrica najpopularniji kućni ljubimac. Porijeklo vodi sa pašnjaka i obronaka šuma Australije gdje živi u ogromnim jatima, koja mogu brojati i do 100.000 jedinki! Upravo život u jatu im omogućava napredak, ali i sigurnost od ptica grabljivica posebno sokolova, koji su im prirodni neprijatelji. Ovi papagaji se u prirodi gotovo 100% mogu naći u kombinaciji zelenog tijela i žute glave, sa crnim šarama po glavi, krilima i repu (koje podsjećaju na tigrove šare po kojima su i dobile ime). Međutim u odgajivačnicama širom svijeta, ovi papagaji su ukrštanjem i ishranom dobili široku lepezu boja i kombinacija boja, što ih čini veoma atraktivnim za oko.

Hrane se uglavnom sitnim sjemenkama koje nalaze u prirodnim staništima, dok u kućnom držanju osnovnu hranu im čine sjemenke prosa. Rado jedu voće i povrće, ali su izbirljivi. Tigrice se lako razlikuju po pitanju pola, posebno odrasle jedinke. Kod mužjaka je upadjiva plava “nozdrva” iznad kljuna, dok je kod ženke ona bijela, smeđa ili braon boje.

Tigrice se pare već od 6 mjeseci, ali nije preporučljivo da im se dozvoli parenje prije navršenih 12 do 18 mjeseci starosti. Par se brzo formira i uglavnom ostaje vjeran jedan drugom u višegodišnjem ciklusu. U prosjeku po jednom leglu par izvede od 3 do 5 mladih papagaja.

I za kraj ovog teksta, malo atmosfere veselih papagaja Tigrica u mojoj letilici. Uživajte!

Related Images:

POSTAVI ODGOVOR

Unesiite Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovdje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.