Kako sam počeo više da čitam

0
19294
copyright (C) Amazon

Čitam svakodnevno. Prosto, to je na neki način strast. Svi ljubitelji čitanja znaju o čemu pričam. Ali, moram da priznam da sam se u nekoliko poslednjih godina “pogubio” u stručnoj literaturi.

Šta volim da čitam?

Neprestano sam u nekom procesu edukacije i (samo) obrazovanja. Ne prođe dan a da ne istražujem neku naučnu temu iz Biologije, Kreacionizma, Istorije, Arheologije ili Astronomije… Čitam o umjetnosti i grafičkom dizajnu, posebno o crtanju i naravno, nezaobilazno istraživanje i usavršavanje na temu aplikacija koje koristim za posao. Budući da mi je posao da provodim dosta vremena za računarom, onda je i literatura koju čitam uglavnom u nekom od elektronskih ili online formata.

Odavno sam se prebacio i na moju “elektronsku” Bibliju koju čitam svakodnevno preko aplikcije E-sword (mobilna i desktop verzija) i prednosti istraživanja Biblije na više jezika odjednom i sa rečnicima hebrejskog, grčkog i engleskog su prosto nevjerovatne.

Ali, u svim tim “slovima” koje stavljam u svoj um, nekako sam izgubio vrijeme za “staru, dobru knjigu.” Dobar roman, kratke priče i naravno, nezaobilazna Epska fantastika. Uvijek se tu, oko kreveta pred odlazak na spavanje, vrti neki naslov, ali sve to ide sporo i rijetko. I da budem iskren, čitanje knjiga mi je donekle postalo naporno:

Koji je vaš omiljeni (bolni) položaj za čitanje?

Naime, uvijek volim da čitam u kasnim noćnim satima, kada ukućani utihnu i zaspu, onda utonem u svijet knijge koji je predamnom. Ali, kako dani znaju biti naporni, i kako sjedim puno na poslu tokom dana, čitanje iziskuje pronalaženje udobnog položaja, odmoran duh i tijelo. Posle par stranica, obično odustajem i odem na spavanje. A svijet knjige, dobre priče, fantazije, drame, romantične razbribrige – nedostaje.

Jedino što ne volim da čitam je poezija. To je profesionalna deformacija, jer sam kao dizajner knjiga prelomio (prirema za štampu) na stotine knjiga sa poezijom. I uglavnom je to bilo nekvalitetno štivo, koje mi je zamaralo um dok sam iste radio. Uz veoma, veoma rijetke bisere. Ipak, tu sam lakše pronašao rješenje: kako je i moja supruga poeta, pisac i sama pasionirani čitalac (u pravom smislu te riječi), od početka našeg zajedničkog života čitam poeziju isključivo po njenoj preporuci, ili još bolje, ako mi je ona čita, onda je to pravi ugođaj.

Iznenađenje

Kada se sve uzme u obzir, dakle, i supruga i ja smo dosta vremena provodili u čitanju uz pomoć računara ili mobilnog telefona. A onda sam, negdje pred novu godinu, vidjevši suprugu kako čita nekoliko knjiga od autorice koju je gotovo grozničavo izučavala i gutala njena izdanja, i to sve u loše skeniranim pdf izdanjima, sa veoma, veoma sitnim slovima posebno na ekranu mobilnog – shvatio da je Solomun bio u pravu kada je rekao: “A mnogo čitanja, umor je tijelu!” Iskreno, preplašio sam se za njen vid. A opet, znao sam da će je teško neko odvratiti da ne pročita ono što je naumila.

I kako ja živim po principu “ne brinite se ni za šta!” kojim je Isus uvjeravao svoje učenike da je mnogo važnije istrajati u hranjenju svoje duše i uma, nego juriti za materijalnim potrepštinama jer će se one “svakako dodati”, zaboravio sam na trenutak ovaj problem mnogog čitanja i njegovog uticaja na zdravlje očiju i ostatka tijela.

I supruga i ja smo, nastavili da čitamo svako u svom svijetu, svakodnevno, koliko su to okolnosti dozvoljavale. Oboje često koristimo kao izvor pdf izdanja, stranicu na Facebook-u Knjige pdf bilbioteka, koja okuplja entuzijaste i ljubitelje čitanja iz bivše Juge. Čitajući neke od postova, naišao sam na komentare o iskustvima sa čitanjem, a koje su bile vezane upravo za probleme koje nas sve tište: vrijeme, udobnost, putovanja, nabavka knjiga itd…

Jedan od članova grupe je pisao o svom iskustvu korištenja čitača knjiga Kindle (proizvod za čitanje knjiga kompanije Amazon). Znao sam za ovaj proizvod od ranije ali nikada nisam obratio pažnju na njega, ali sve sami hvalospjevi koji su stizali od članova grupe, a koji su uz to i ljubitelji čiltanja privukao mi je pažnju.

Svi su se slagali u jednom: da je iskustvo čitanja isto ili još bolje nego kod čitanja štampanog formata knjige kako u vizuelnom smislu, kvalitetu elektronskog “otiska”, udobnosti i konačno, broju knjiga koje je bilo moguće čitati iz arhive uređaja.

Bacio sam se na istraživanje i moja prva pomisao je bila: “Ako je ovo zaista to, onda moram ovaj uređaj pokloniti svojoj divnoj saputnici i makar malo uticati na očuvanje njenog vida” za koji sam se samo nekoliko dana ranije zabrinuo. Istraživanja su me uvjerila i pala je odluka: to je to! Svi hvale ovaj uređaj koji je namijenjen isključivo čitanju knjiga i ničemu drugom i nemam šta da izgubim – biće to lijepo iznenađenje za novu godinu.

Čitač knjiga – Kindle

Prije nego se vratim priči šta se dalje dešavalo, ovo je pravo vrijeme da se osvrnem na to: šta je zapravo čitač knjiga za one koji o tome nisu čuli, ili su čuli kao i ja, ali nisu bili ni zainteresovani ni ubijeđeni da je to ono što im treba.

copyright (c) Amazon

Kindle je lansirala kompanija “Amazon” sada “daleke” 2007 godine. Namjera kompanije je bila da ljude vrati čitanju knjiga. Od samo starta, kompanija je jasno opredijeljena da će njeni uređaji biti i isključivo ono što piše njihovom nazivu – čitači knjiga. Amazon je otvorio novu liniju proizovda koja nije imala namjeru da se takmiči sa pametnim telefonima i tablet uređajima. Sa više (ili manje) uspjeha, kampanja za promociju i prodaju čitača knjiga je krenula, ali tek od 2011 godine i pojave modela Touch, Kindle se “odomaćuje” kod korisnika i postaje ugodan za čitanje.

U međuvremenu pojavilo se puno konkurentnih proizvoda, uglavnom kineskih, od kojih su neki tehnički i bolji, cjenovno skuplji, ali sinonim za čitanje knjiga u elektronskim formatima postao je i ostao Kindle uređaj.

Pošto se ovaj tekst bavi čitanjem, a ne tehničkim karakteristikama uređaja, samo ću se kratko osvrnuti na to da Kindle trenutno u prodaji ima tri osnovna modela čitača: Kindle, Kindle Paperwhite, Kindle Voyage i Kindle Oasis. Od iznosa koji želite da investirate opredijelićete se za jedan od ova tri, no, popularnost i najbolji odnos cijena/kvalitet je na strani Paperwhite modela. Upravo za taj model sam se i ja odlučio.

Kako Kindle radi?

U svojoj osnovi, Kindle (ili ostali čitači knjiga) je veoma jednostavan uređaj, koji svojim izgledom podsjeća na Tablet računare, ali sa tom razlikom da posjeduje monohromatski (crno-bijeli) matirani monitor osjetljiv na dodir, ali posebno prilagođen oku čitača, zbog kojeg je čitanje knjiga prijatno i sasvim nalik (ili bolje) čitanju običnih papirnih stranica knjige. Upravo ovdje počinje priče: da li je Kindle čitač knjiga zaista tako dobro iskustvo čitanja, budući da je “papir ipak papir”?

Odgovor je jednostavan i lak: Jeste, zaista jeste!

Izaberite veličinu i tip slova koji baš vama odgovaraju!

I to preko mjere očekivanog. Čitanje uz pomoć čitača knjiga ne samo što je blagotvorno za oči (možete prilagoditi nivo svjetlosti, veličinu i tip slova koji vam odgovara i čitati u potpunom mraku) već i za cijelo tijelo!

Kindle može da primi bukvalno na hiljade knjiga odjednom. Pri tome, možete započeti i čitati nekoliko različitih knjiga, i svaki put kada neku otvorite, uređaj će biti tačno na onoj stranici na kojoj ste zadnji put stali sa čitanjem! Ovaj “obilježivač” (bookmark) stranica radi toliko perfektno da me već dobrano razmazio.

Ono što ja posebno volim je što uređaj ne moram stalno držati u ruci, već ga namjestim na neko zgodno mjesto, ili uz jastuk, namjestim se u položaj koji mi prija i prepustim se čarima čitanja i mašte.

Rukovanje čitačima knjiga je više nego jednostavno jer se bukvalno svodi na nekoliko operacija koje su potpuno posvećene onome i čemu služe: čitanju. Dodirima prsta u lijevom ili desnom dijelu čitača “okrećemo” stranice. Nakon što završimo čitanje, uređaj isključimo, a kada ponovo poželimo da čitamo, uređaj se uključi i aktivira tačno na ono mjesto gdje smo bili kada smo ga ugasili. Dakle, što je važno, nije potrebno iznova i iznova prolaziti kroz proces aktivacije, pretrage knjiga u bazi, pokretanja knjige i traženja mjesta na kojem smo stali sa čitanjem. Uključimo uređaj i odmah počinje čitanje!

Važno je napomenuti, da je kvalitet čitanja osim što potpuno pruža utisak čitanja stvarne, papirne knjige – jednako kvalitetan na dnevnom svijetlu (npr na plaži) kao i u potpunom mraku (u mraku sobe, dok svi ukućani spavaju!). Nema više potrebe za noćnom lampom za čitanje, koja ometa san ostalima u sobi.

I još jedna značajna prednost je upotrbljivost čitača Kindle na putovanjima. Umjesto da u svojim kuferima pakujete nekoliko (teških) knjiga, sada nosite mali čitač, težak svega nekoliko grama, sa hiljadama naslova u sebi!

Kako do knjiga?

Kindle podržava nekoliko formata kao što su AZW (Amazon format), MOBI, PDF, ePUB, Word (doc) itd. To znači da ćete na internetu pronaći na hiljade i hiljade naslova koji su već dostupni, i koji se svakodnevno pojavljuju. Za mene lično, najbolje iskustvo čitanja je u AZW formatu, koji dozvoljava punu manipulaciju sa veličinom teksta i ljijepo formatiranom stranicom. Ipak, na Internetu su najprisutniji pdf formati.

Uz pomoć Online aplikacija možete prebaciti elektronsko izdanje pdf formata (ne i one koji su prosto skenirani) u azw format. Ja lično koristim aplikaciju Calibre koja je besplatna za skidanje i korištenje na desktop i laptop varijantama računara.

Na društvenim mrežama i Internetu uopšte imate veliki broj lokacija na kojima možete skidati naslove. Evo par preporuka:

Knjige PDF Biblioteka – Facebook grupa, aktivna sa velikim brojem korisnika koji preporučuju, komuniciraju i pomažu jedni druge u boljem iskustvu čitanja. Da bi je koristili morate imati Facebook nalog

Balkan Download forum – je možda manje pristupačan za one koji ne vole ovaj oblik komunikacije na specijalizovanim sajtovima (forumima), ali je zato izdašan kada su u pitanju naslovi, komunikacija i preporuke članova. Da bi mogli koristiti forum, potrebna je registracija naloga na sajtu.

Google – naravno! ovo je vjerovatno svima jasno bez velike priče. Ukucate naslov, ili autora za kojim tragate, i Google će, ako postoji, taj naslov pronaći. Ipak, u praksi se pokazalo da mnogi naslovi koji se lako mogu naći npr na gore pomenute dvije lokacije, Google ne vidi! Razlog je jednostavan: knjige se nalaze u već unaprijed zapakovanim formatima, pa ih google ne pronalazi unutar tih paketa.

Preporuka za još dvije Facebook grupe sa bazama knjiga:

Volimo knjige kao i e – pub & mobi knjige

Gdje kupiti čitač knjiga?

Moj lični Kindle uređaj. Posegnem za njim u pauzama dok dizajniram, crtam ili pišem…

Ovaj podnaslov je namijenjen prvenstveno čitačima u Crnoj Gori dok vjerujem da u ostalim državama Balkana postoje slične ponude. Čitači knjiga povremeno stižu u prodajne centre tehničke robe. Slučajno se mogu pronaći u nekim manjim prodavnicama, a uglavnom se stalno mogu naći u većim centrima. Cijene su korektne do blago skupe u odnosu na to da ih kupujete preko Amazona, plus poštarina i carina. Povremeno Amazon pravi akcije na kojima je čitač Kindle moguće kupiti bukvalno u pola cijene, ali “treba uhvatiti trenutak”.

Ipak, za prodaju ovih uređaja, i polovnih i novih, preporučujem doajena distribucije Kindle uređaja (kod kojih smo i mi kupili naša dva primjerka), momka koji to radi godinama i ima svoju Facebook stranicu:

Prodaja Čitača Kindle Crna Gora

Kupovinom Kindle uređaja kod ovog prodavca, dobićete ne samo vrhunsku uslugu, fer cijenu, već i DVD sa preko 3000 naslova spremnih za čitanje! Ispravan Kindle uređaj će to biti godinama, što takođe govori o njegovom kvalitetu bez obzira koliko svakodnevno da ga koristite!

Kindle aplikacija je takođe dostupna i za druge uređaje, pa je takođe moguće na potpuno isti način čitati knjige i na Telefonu, Lap topu, Računaru, Tabletu – uz naravno, iritirajuću svjetlost ekrana za dugo čitanje, moguće glavobolje i lošu osvijetljenost prilikom čitanja na dnevnom svijetlu. Aplikacija se zove Kindle, i može se naći na svim platformama.

Koliko košta čitanje elektronskih knjiga?

Iako čitanjem elektronskih izdanja to radimo potpuno besplatno i direktno smanjujemo profit izdavačkim kućama, čitalac ostvaruje izuzetno veliku uštedu odsustvom kupovine tradicionalnih knjiga.  Neke knjige, naravno, želimo da zauvijek čuvamo u svojoj tradicionalnoj biblioteci, ali nekima koje čitamo jednom u životu i nikada više, ili pak drugima koje želimo da su nam stalno “pri ruci”, mjesto je sasvim ravnopravno u “elektronskoj” biblioteci. Ušteda je ogromna.

Npr. ja trenutno čitam: Serijal “Tuđinka”, treću knjigu: “Putnik”. Ušteda za kupovinu ova tri nastavka (koji je kod nas podijeljen zapravo u 6 knjiga) u odnosu na papirni original je preko 50 eura u Crnoj Gori gdje su knjige značajno skuplje nego recimo u Srbiji (što je trećina cijene novog Kindle Paperwhite uređaja najnovije generacije!) Dakle, više je nego jasno zašto je bolje kupiti Kindle čitač, nego gomile knjiga, uz bolje iskustvo čitanja od onog sa tradicionalnim knjigama! Istina je! Ni ja to nisam vjerovao, dok nisam iskusio.

Očigledno je da i domaće izdavačke kuće moraju uhvatiti trend i ponuditi elektronska izdanja knjiga po povoljnim cijenama, i na taj način legalizovati elektronska izdanja i sam čin čitanja. Izdavačka kuća “Laguna” i “Delfi knjižare” pokrenule su projekat “Eden” koji omogućava čitanje knjiga na mobilnim telefonima i tabletima, uz 50% povoljniju kupovinu knjiga u odnosu na papirna izdanja!

Taj korak je odličan (lično sam kupio 10ak novih knjiga koje sada čitam preko Eden platforme), ali ipak, samo iskustvo čitanja na mobilnom telefonu i tabletu naspram Kindle čitača je kao (bukvalno) nebo i zemlja! Jednostanvo, previše zamorno, opterećujuće za oči i samim tim za koncetraciju i kvalitet čitanja.

Zaista, Kindle uređaj mi je ne samo donio uštedu u kupovini knjiga (već sada ih imam u tom uređaju toliko, da ih ne mogu pročitati do kraja svog života), već potpuno novo, obnovljeno, ubrzano i unaprijeđeno iskustvo čitanja! Bez razmišljanja, za svakog ljubitelja knjige, ovog je najbolja kupovina ikad!

Related Images:

Prethodni tekstKlupa
Sledeći tekstTočkovi
Autor i vlasnik Sajta "SP magazin - Samo Pozitivno - Saša Petrović", živi i radi u Podgorici. Dugo godina vodio je marketing agenciju koja je radila za veliki broj poznatih i još veći broj nepoznatih ali ne manje važnih klijenata. U svom bogatom iskustvu otkrio je svoja vlastita "4P" marketinška slova kojima je u potpunosti posvećen: "Porodica, Planinarenje, Putovanja i Pisanje". Ipak, spisak ostalih interesovanja se ovdje ne završava, i on je sumiran u organizaciji i tekstovima koji se nalaze na ovom sajtu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesiite Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovdje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.