Kako da provjerite temperaturu procesora za Vaš PC računar?

Dolazi ljeto, topli dani, ljetovanje, opuštanja i uživanja. A uz to, kao neželjeni paket, kod mnogih - dolazi i period kada se Vaš PC računar, a posebno procesor - pregrijava.

0
16075
Fotografija: Gizmodo

Kako da znate da li se vaš procesor zagrijava više nego što je to fabrički predviđeno? Da li Vaš računar pokazuje neke od sledećih simptoma:

  • Računar se spontano gasi bez vaše intervencije?
  • Čujete intezivnu buku hladnjaka?
  • Operativni sistem ili programi značajno usporavaju bez vidljivog razloga kod uobičajenih operacija?

Najčešći razlog za sve gore navedeno je pregrijavanje procesora. U uobičajenim okolnostima ne razmišljate o temperaturi procesora, ali je dobro na računaru imati mogućnost provjere.

Windows operativni sistem ne nudi laganu mogućnost provjere temperature procesora, ali srećom postoji nekoliko besplatnih programa koji to odlično rade. Predstavljam vam neke od njih:

Core temp izgled prozora. Ilustracija: Saša Petrović

Core Temp je svakako prvi izbor. Ovaj mali program daje kompletan uvid u temperaturu svih jezgara koje vaš procesor ima. Program će aktivirati u notifikacionim dijelu (uobičajeno u donjem desnom uglu prozora, odmah do časovnika) – indikatore temperature i to za svako jezgro procesora posebno. Ono što je zanimljivo je da postoji i verzija za mobilne telefone (android i windows operativne sisteme) koji prate da li se procesor vašeg mobilnog telefona takođe pregrijava. Program je besplatan, ali ako ste zadovoljni kako radi, uvijek možete donirati nešto novca autoru.

No, za malo zahtjevnije korisnike, koji žele da znaju dublja dešavanja u radu kompletnog sistema a, takođe i procesora onda je logičan izbor kome svoje povjerenje poklanjaju i velike kompanije i institucije kao što je npr NASA. Program HWiNFO je pravi “sitničar” u pružanju informacija. U realnom vremenu, program prati rad kompletnog sistema i mogućnosti su nebrojene. Za sve koji imaju malo viška vremena, i vole da istražuju, interfejs ovog programa je odličan.

HWiNFO – izgled radnih prozora. Ilustracija: Saša Petrović

Da li je moj procesor pregrijan?

Ako ste instalirali neki od navedenih programa i provjerili temperaturu vašeg procesora, kako da znate gdje su “granice” bezbjednog rada? Procesori mogu biti fabrički podešeni da izdrže rad u režimu visočijih temperatura, ali, kao i kod automobila – previše “natezanja” i neprestanog rada pod opterećenjem, dovešće, gotovo sigurno, do kvara. Ili još gore do havarije tipa pregorijevanja procesora koje može usled nepažnje imati i veće posledice u vidu požara. Bez obzira na fabrička podešavanja, nikada nećete pogriješiti ako pratite sledeća pravila:

Temperature manje od 60 stepeni Celizijusa – Vaš procesor radi savršeno, čak i ako čujete pojačani rad ventilatora.

Temperature između 60 i 70 stepeni Celzijusa – Sve i dalje radi odlično, ali procesor postaje malo topliji. Ovo je trenutak kada valja razmisliti o tome da treba počistiti računar unutar kućišta od nagomilane prašine, koja može izazvati povećanje temperature kod svih komponentni. Generalno, prašinu uvijek treba čistiti s vremena na vrijeme.

Temperature između 70 i 80 stepeni Celzijusa – uključuju alarm, osim ako niste uradili Overlocking procesora (povećanje radnog takta preko fabrički podešenog). Ako procesor radi u fabričkim vrijednostima, onda se već značajno pregrijava. Prvo što treba da provjerite je da li vaš hladnjak radi kako treba.

Temperature između 80 i 90 stepeni Celzijusa – su definitivno problem. Na duže staze, vaš računar je u ozbiljnoj nevolji. Overlocking (ako je urađen) treba odmah isključiti i vratiti procesor na fabričke vrijednosti. Provjeriti da nije došlo do lomova na ventilatorima. Ugradnja dodatnih ventilatora, čišćenje prašine, zamjena paste na procesoru – obavezan su dio servisa. Važna napomena: kod nekih veoma jakih gaming notebook računara koji su priključeni na strujni napon, prilikom igranja nekih zahtjevih igrica, temperature od 80 do 84 stepena mogu biti uobičajena pojava i to će izazvati slabljenje performansi računara. Ali, ako temperatura pređe 85 stepeni, morate biti zabrinuti.

Temperature preko 90 stepeni: Velika opasnost po procesor i čitav sistem uopšte. Servis i tačka.

Kako da sami smanjite temperaturu procesora?

Postoji nekoliko stvari koje možete i sami uraditi, ako imate nešto osnovnog alata, vični ste popravkama i nije vas stah da ćete nešto pokvariti. Zavrnimo rukave i bacimio se na posao:

Očistite prašinu – posao koji bi trebalo odraditi makar jednom u šest mjeseci. Čišćenje prašine je najosjetljivije kod kulera (ventilatora) i treba voditi računa da prašinu ne potisnemo unutar osjetljivih membrana i time napravimo još veću štetu. Pažljivo sa propelera treba skinuti nahvatane slojeve prašine, a onda kompletnu unutrašnjost računara (od napajanja, preko ploče, ventilatora itd) produvati najbolje kompresorom. Postoje i specijalni čistači prašine koji se mogu potražiti ili on-line ili kod bolje snabdjevenih prodavača računara i računarske opreme.

Zamjenite termalnlu pastu – Termalna pasta prenosi temperaturu sa kulera na vaš procesor i tako omogućava hlađenje. Ukoliko je računar star više godina, velika je vjerovatnoća da se ova pasta isušila i da je izgubila svoj kvalitet i onda je treba zamijeniti. Na tržištu i on line se mogu naći kvalitetne termalne paste, a cijena im je negdje oko 10 ak eura.

Ukoliko nakon ovih aktivnosti ne vidite da je došlo do pada temperature na procesoru vjerovatno je vrijeme da investirate u nove kulere ili sistem za rashlađivanje računara (kao što je tečno hlađenje). Ili, ako prosto ne želite da se “igrate sa vatrom” i budete sam svoj majstor – vrijeme je da posjetite servisera. U principu, ovaj posao za vas može obaviti bilo koji servis računara u Vašem gradu, ali ako živite u Podgorici, ili ako dolazite u Podgoricu, onda je moja apsolutna preporuka servis “PlugnPlay” na Starom Aeorodromu (Kontak telefon: 068 862 807).

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesiite Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovdje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.